Want to share this Foto on another web-site or blog?

Paste one of the following lines in to your site, blog or profile page..

Script:

HTML (for myspace, bebo etc):

BBCode (for message boards/forums):
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]



Mail this Foto to a friend



< Previous

Next >
[ View the Fotopage entry | View the complete Fotopage ]


Saturday, 3-Jan-2009 01:13
Pepari Collection Part 2
Anothe simple collection from me. This is for one of my new customer in Johor. Material: silk. Very soft and usual I had difficult time to adjust kelembutan tangan gabak ku ini hahahaha...

Tips 1: Kalau material lembut, memang kena rajin pusing2 kan kain tu ikut arah mana jahitan tu. Saya selalu nya suka dari kiri ke kanan (kalau manik beriring) and dari bawah ke atas kalau jenis yg melingkar2 or perlukan drawing.

Tips 2: Jangan tegang kan kain kalau material nya lembut. Just ikut je flow kain, otherwise nanti jahitan manik akan berkedut². Tak cantik. So bila jahit, tampung bawah kan dgn tangan kiri dan biar kan dia statik atas tapak tangan, jangan tegang kan nak nampak surface kain tu tegang.... Skill lembut kan tangan memang kena macho :-D

Okay, enough part tips, nanti letak suma tips tade tips plak la kan lepas ni ahaha...

Empunya badan nak kan design di tangan dan baju, tapi saya hanya buat di tangan sbb kain ni bercorak yg agak crowded... So saya rasa enough dgn tangan sahaja. And tuan punya badan pun agreed bila saya consult dgn dia.

Agak bosan dgn corak manik tabur biasa, design kali ini saya gabungkan antara corak bermotif dgn manik tabur. Kombinasi color yg agak banyak juga disamping jenis manik dan size yg agak banyak. Saya gunakan lebih 8 jenis manik hanya untuk manik tabur. Then I used rice bead as well for the flower. This time, I added big beads at the edge of lengan baju nak nampak dia berjuntai. So hasilnya??

Taddaaa!!!!!!! Enjoy!!!


Close up the flower using rice bead


Nampak tak manik besar kat hujung lengan tu? ;-)


© Pidgin Technologies Ltd. 2016